22 November 2014

Tiqets in het FD

Tiqets in het FD
22 November 2014

Tiqets in het FD

‘We richten ons bewust op het laatste kwart van het reisbudget. Daar zijn de marges nog goed’

De laatste dagen vertelde Luuc Elzinga al zijn vrienden dat hij tijdens zijn recente verblijf in San Francisco nog even een belangrijke honkbalwedstrijd van de Giants meepikte. Wachtend voor de douane boekte hij met zijn mobiel een ticket. ‘Gaaf, hoor’, zegt hij enthousiast. ‘Dat zijn toch de dingen die je reis speciaal maken.’Helemaal toevallig was het niet dat Elzinga met zijn telefoon in de weer was.

De 37-jarige ceo van het jonge bedrijf Tiqets was in Californië om presentaties te geven over nieuwe technologie die consumenten in staat stelt te zien wat er op een bepaald moment op een bepaalde plek te doen is — en daarvoor direct kaartjes te reserveren, of het nou gaat om sportwedstrijden, concerten, rondleidingen of attracties. Tiqets doet dat via een eigen site, maar opereert vooral als ‘white label’. Wie op sites van bijvoorbeeld KLM Dreamcatcher of Schipholtickets een reis boekt, kan niet alleen een hotel reserveren of een auto huren, maar ook kaartjes kopen voor allerlei vormen van ontspanning ter plaatse. Niemand ziet dat het om Tiqets gaat. Onlangs sloot het bedrijf een contract af met D-Reizen.

Marges
‘De travelmarkt zit gek in elkaar’, zegt Elzinga. ‘Reizigers bezoeken wel twaalf websites om te kijken of ze een vlucht kunnen vinden die een paar tientjes goedkoper is. Maar vanaf het moment dat ze op Schiphol arriveren, gaat de portemonnee open. Pakweg 25% van het budget gaat op aan de vlucht, 25% aan overnachtingen en 25% aan zaken als verzekering en autohuur. Grote bedrijven hebben zich gestort op die markt, waar de marges flinterdun zijn. Wij zijn de eersten die zich richten op die laatste 25% van het budget, waar de marges nog goed zijn.’

Elzinga wijst erop dat ook in de steden zelf tripjes, evenementen en restaurants vaak moeilijk te regelen zijn. Wat is er te doen? Waar kan ik kaartjes kopen? Is degene die een kaartje voor Real Madrid aanbiedt wel te vertrouwen? Elzinga: ‘Met Tiqets is dat allemaal binnen handbereik. Nu grotendeels nog in het Engels, straks in veel meer talen.’

Ondernemerschap
Het idee en de technologie achter Tiqets zijn bedacht door Christiaan Solcer en Kasper Middelkoop. Maar toen Elzinga hen medio vorig jaar op het spoor kwam, was het bedrijf alleen nog maar gericht op de Nederlandse consument. Sinds hij op 1 januari ceo werd, heeft hij al meer dan 39 contracten met luchtvaartmaatschappijen en grote reisorganisaties afgesloten. ‘De ideeën en de technologie waren prima, maar het ontbrak een beetje aan ondernemerschap’, vertelt hij.

Elzinga, die eerder flink verdiende als directeur van het verkoopadviesbedrijf Actavant, is een van de mensen achter het investeringsbedrijf Investion. Hij heeft daar naar eigen zeggen ‘enkele miljoenen’ in gestoken. Elzinga heeft zich nu uit de dagelijkse leiding van Investion teruggetrokken om zich fulltime op Tiqets te richten. ‘Waarom? Omdat ik uit eigen beleving weet dat er behoefte is aan het product en dat de technologie briljant is. Het is een unieke kans om dit bedrijf naar een wereldschaal te tillen.’

Warrants
Om snel te kunnen handelen zijn de aandelen van Tiqets volledig in handen van Investion, dat € 375.000 in het bedrijf heeft geïnvesteerd en met een team van onlinemarketingexperts helpt bij de versnelde uitrol van de technologie. Via warrants hebben de oprichters, enkele medewerkers en informele investeerders, die € 635.000 in Tiqets staken, samen 35% van het bedrijf in handen. Volgend jaar hoopt Elzinga nog eens € 5 mln aan investeringen op te halen, liefst bij een grote investeringsmaatschappij.

Investion hoopt vóór 2018 kopers te vinden voor zijn ventures. ‘Wij, de grootaandeelhouders van Investion, zijn jonge mensen die zich niet voor lange tijd willen vastleggen. In 2018 bepalen we of we weer elk ons weegs gaan, maar we willen in elk geval de vrijheid daartoe hebben.’ Hij gaat ervan uit dat er de komende jaren wel kopers voor Tiqets bij de investeringsmaatschappij zullen aankloppen.

Turbo
Tiqets, waar inmiddels zestien mensen werken, haalt zijn inkomsten uit commissie op de verkochte kaartjes. Winst heeft het bedrijf nog niet gemaakt. ‘Het is alleen maar investeren’, zegt Elzinga lachend. ‘Als we de groeikosten buiten beschouwing laten, kan het hard gaan, maar zo rekenen we niet. Het is goed mogelijk dat de resultaten tot 2017 negatief blijven omdat we vooralsnog snel willen blijven groeien. Als we een van de komende jaren het break-evenpunt zouden bereiken, gaat vermoedelijk de turbo er nog meer op.’


Door: René Bogaarts
Bron: Financieel Dagblad, zaterdag 22 november 2014

News

Kamerkampioen

Kamerkampioen

Hotelchamp probeert de macht van boekingsites te breken en hotels commissie te besparen. Kasper Middelkoop (34) Is: CMO en oprichter Hotelchamp Favoriete vakantie: Mali Resort op Koh Lipe, Eme Catedral Hotel in Sevilla Kristian Valk..

Read more

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Voor het tweede jaar op rij is Tiqets de snelst groeiende startup van Nederland. Het liet andere groeibedrijven, waaronder Vandebron en Srprs.me, ver achter zich. Het strijdt nu mee om de titel 'snelst groeiende startup..

Read more

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Booking.com en Expedia kunnen hun borst natmaken: Hotelchamp is dé Challenger van Nederland. 'Deze prijs is ons op het lijf geschreven.' Met een daverende pitch won Kristian Valk woensdag in de Rode Hoed in Amsterdam de..

Read more

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Amsterdam-based SaaS startup for the hotel booking industry Hotelchamp secured a 1.75 million euro seed investment from several informal investors. The money will be used to continue its growth. Founded in 2015 by Kristian Valk..

Read more