2 March 2015

Ace & Tate brillenmerk zit in de lift

Ace & Tate brillenmerk zit in de lift
2 March 2015

Ace & Tate brillenmerk zit in de lift

Met timmermansoog kijkt Mark de Lange (33) - oprichter en eigenaar van het brillenmerk Ace & Tate - naar de uitstalling van ‘zijn’ brillen in de Bijenkorf. Het was nachtwerk, maar het is gelukt: in zeven filialen staat vanaf deze week een shop-in-shop van Ace & Tate, natuurlijk ook in de vestiging op de Dam. Voorzichtig legt De Lange de kaartjes nog een keer recht en nog één keer beroert hij de pootjes van een montuur dat op het oog al waterpas lag. Later, op de roltrap: “Ze worden soms gek van me, ik ben ook wel héél perfectionistisch in dit soort dingen. Maar het zit hem juist in die details, die bepalen het gevoel dat klanten krijgen bij je merk.”

En dat gevoel is goed, zo blijkt de groei die Ace & Tate sinds de start, ruim anderhalf jaar geleden, doormaakte. In een recente financieringsronde haalde het bedrijf 70.000 euro op en het concept slaat aan in Duitsland, waar Ace & Tate in een paar maanden tijd groter is geworden dan in Nederland. Maar écht opvallend is dat klanten steeds vaker terugkomen en dus meerdere brillen kopen. Niet omdat de vorige zo snel stuk ging, maar omdat de boodschap van Ace & Tate over de bril als mode-accessoire overkomt. ‘Change your glasses as often as you change your sneakers’, luidt het credo. Bovendien komt veertig procent van de klanten via via bij Ace & Tate terecht: ongewoon in de brillenbranche.

Is er sprake van een nieuwe brillenbewustzijn? De Lange: “Het meest fundamentele dat we met Ace & Tate gedaan hebben op de brillenmarkt, is dat we van de bril als medisch instrument een mode-accessoire hebben gemaakt. Voor de meeste brildragers - die met makkelijke ogen - kan dat. Met hele lastige ogen vertegenwoordigt het product een andere waarde voor je, dan is het geen accessoire maar een eerste levensbehoefte. Ik kan me voorstellen dat je dan je bril niet zoals bij Ace & Tate online wilt aanschaffen, maar bij een man in een witte jas.”

Want zo ging het immers altijd. En in grote mate nog steeds: online brillenverkoop zit weliswaar in de lift maar neemt nog geen grote vromen aan, zo laat Brigitte Wieman-de Wit namens Nuvo (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven) weten: “Dit komt met name door onderdelen in het proces die moeilijk online uit te voeren zijn, zoals een goede oogmeting en het afpassen van een bril. Het bezoeken van een winkel heeft dus meerwaarde.”

Maar een specifieke jonge doelgroep valt voor het concept van Ace & Tate met een vaste prijs (elke bril kost 98euro), hippe monturen maar vooral: transparante bedrijfsvoering. Van de ontwerper naar de maker, meer schakels zijn er niet. Grotere opticiens hebben daarna nog te maken met licentiehouders en verkooppunten die de prijs opvoeren. De Lange: “Toen we begonnen met Ace & Tate kregen we vanuit de optiekwereld wel de nodige kritiek. Een stel snelle Amsterdamse jochies die denken dat ze brillen kunnen verkopen, zo werden we gezien. Maar inmiddels hebben we bewezen dat we bestaansrecht hebben. De gevestigde orde ziet ons misschien nog als luis in de pels, maar ze kunnen ook niet meer om ons heen.”

Toch denkt Wieman-de Wit niet dat de traditionelere opticiens zich direct zorgen hoeven te maken: “Het concept van Ace & Tate richt zich op één specifieke doelgroep en kan daardoor naast andere concepten bestaan. De zorg die rond een bril nodig is, maakt dat die niet in zijn geheel als online product kan worden aangeboden. Online aanbieders zoeken daarom altijd de samenwerking met fysieke winkels.”

Maar doel van Ace & Tate is om die specifieke doelgroep breder en breder te maken. Hoe breed? In de Bijenkorf blijft een grijze dame even staan bij de shop-in-shop. “Wat is dit?” vraagt ze als ze een foldertje krijg aangereikt. “Even m’n bril opzetten hoor.”


Door: Kees van Unen
Bron: Het Parool


thumb_262__nieuwsdetail

News

Kamerkampioen

Kamerkampioen

Hotelchamp probeert de macht van boekingsites te breken en hotels commissie te besparen. Kasper Middelkoop (34) Is: CMO en oprichter Hotelchamp Favoriete vakantie: Mali Resort op Koh Lipe, Eme Catedral Hotel in Sevilla Kristian Valk..

Read more

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Voor het tweede jaar op rij is Tiqets de snelst groeiende startup van Nederland. Het liet andere groeibedrijven, waaronder Vandebron en Srprs.me, ver achter zich. Het strijdt nu mee om de titel 'snelst groeiende startup..

Read more

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Booking.com en Expedia kunnen hun borst natmaken: Hotelchamp is dé Challenger van Nederland. 'Deze prijs is ons op het lijf geschreven.' Met een daverende pitch won Kristian Valk woensdag in de Rode Hoed in Amsterdam de..

Read more

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Amsterdam-based SaaS startup for the hotel booking industry Hotelchamp secured a 1.75 million euro seed investment from several informal investors. The money will be used to continue its growth. Founded in 2015 by Kristian Valk..

Read more