8 September 2016

Ace and Tate verdubbelt aantal brillenwinkels: ‘Een unieke kans’

Ace and Tate verdubbelt aantal brillenwinkels: ‘Een unieke kans’
8 September 2016

Ace and Tate verdubbelt aantal brillenwinkels: ‘Een unieke kans’

Twaalf uur per dag hard werken op kantoor, 's avonds nog even wat mailtjes beantwoorden, in het weekend de winkels bezoeken en constant bezig zijn met nieuwe ideeën: Mark de Lange, oprichter van het Nederlandse brillenmerk Ace and Tate, werkt hard en is zeer gedreven. En dat werpt zijn vruchten af: de komende maanden verdubbelt het aantal winkels van het bedrijf.

Ace and Tate heeft momenteel vijf winkels, onder andere in Utrecht en Berlijn. Voor de jaarwisseling moeten dat er tien zijn, zegt De Lange tegen RTL Z. Een grote stap en niet elke ondernemer durft dat zomaar aan. Hoe weet je dat je daar klaar voor bent? Dat weet je nooit, zegt De Lange. "Maar als je daarop focust, dan gaat er nooit wat gebeuren."

De winkel begon online, maar nodigde de eerste klanten ook uit om kantoor om de modellen te passen. "Persoonlijk contact heeft altijd goed gewerkt. Daarna hebben we shop-in-shop-concepten gelanceerd en vervolgens de eerste winkel", vertelt hij. Het geld om deze ambities waar te maken haalde hij op bij oud-ondernemers als Floris Rost van Tonningen (Hyves) en investeringsfondsen.

'Juiste mentoren'
Sommige ondernemers vinden de bemoeienis van geldschieters lastig omdat ze dan toch een beetje hun levensproject uit handen moeten geven. De Lange niet: "We hebben daar hele duidelijke afspraken over gemaakt en ik ben er niet zo bang voor. We hebben heel bewust mensen met een bepaalde achtergrond aan boord gehaald en daarom hebben we ook een hele goede inhoudelijke dialoog: de ene heeft bijvoorbeeld ervaring met retail, de andere weer vooral online."

De Lange kwam op het idee voor het concept toen hij als brildrager ook weleens wat anders wilde dan dat ene standaardmodel. Zijn doel: de bril weer een mode-artikel maken. Een product dat je afstemt op de kledingkeuze van die dag. Niet veel mensen kunnen 400 euro per bril neerleggen, dus moest de prijs omlaag. Dat lukte. En inmiddels helpt een klein team mentoren hem met het maken van de juiste keuzes.

'Ik heb geleerd om kritiek niet persoonlijk te nemen'
"In het begin hadden we het bijvoorbeeld over waar welke knop op de website moest zitten, maar naar mate het bedrijf verder groeit hebben we meer gesprekken over hoe je bijvoorbeeld opschaalt", zegt hij.

Soms is zo'n mentor ook fijn om bijvoorbeeld een spiegel voor te houden. "Ik heb geleerd dat je kritiek niet zo persoonlijk moet nemen. Ace and Tate is nauw verbonden met mij als persoon. Dan heb je soms de neiging om opmerkingen van bijvoorbeeld aandeelhouders of het team persoonlijk te nemen. Mijn zakelijk mentor - die er een hekel aan heeft om met zijn naam in de media te komen - heeft me geleerd om dat niet te doen."

Het is ook lastig, want voor een ondernemer is kritiek toch een beetje hetzelfde als een ouder die hoort dat zijn kind lelijk is. Dat steekt. "Dan denk je: 'maar we hebben hier zo hard voor gewerkt!' Het helpt dan om even tot tien te tellen. Om niet vanuit je onderbuik naar het probleem te kijken, maar even rationeel het verhaal te analyseren", vertelt De Lange.

Europa veroveren
Komende jaren wil hij Ace and Tate uitbouwen tot een grote Europese speler met een heel hoog serviceniveau, kwalitatief goede producten en terugkerende klanten. "Het team moet trots zijn om bij ons te werken."

Daarvoor moet hij wel nog wel even doorknokken, maar erg vind hij dat niet. "Het is een unieke kans om een idee uit te zien groeien tot een bedrijf met hele blije klanten en medewerkers die graag voor je werken. Heel leuk, interessant en super tof om dat zien te gebeuren."

Bron: RTL Nieuws
Auteur: Saskia van Huijgevoort

News

Kamerkampioen

Kamerkampioen

Hotelchamp probeert de macht van boekingsites te breken en hotels commissie te besparen. Kasper Middelkoop (34) Is: CMO en oprichter Hotelchamp Favoriete vakantie: Mali Resort op Koh Lipe, Eme Catedral Hotel in Sevilla Kristian Valk..

Read more

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Tiqets groeide met duizenden procenten en is daarmee de snelstgroeiende startup

Voor het tweede jaar op rij is Tiqets de snelst groeiende startup van Nederland. Het liet andere groeibedrijven, waaronder Vandebron en Srprs.me, ver achter zich. Het strijdt nu mee om de titel 'snelst groeiende startup..

Read more

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Hotelchamp is Challenger van het jaar

Booking.com en Expedia kunnen hun borst natmaken: Hotelchamp is dé Challenger van Nederland. 'Deze prijs is ons op het lijf geschreven.' Met een daverende pitch won Kristian Valk woensdag in de Rode Hoed in Amsterdam de..

Read more

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Hotelchamp gets €1.75M in seed funding to boost its direct bookings solution

Amsterdam-based SaaS startup for the hotel booking industry Hotelchamp secured a 1.75 million euro seed investment from several informal investors. The money will be used to continue its growth. Founded in 2015 by Kristian Valk..

Read more